fbpx
20.000 Ft feletti vásárlása esetén rendelését ingyenesen kiszállítjuk az ország egész területére!

Télen a szőlőben…

Kedves Borkedvelők!

 

Mivel az utóbbi pár hétben itt is megmutatta igazi arcát a tél, gondoltuk hozunk egy kis összefoglalót, hogy mi is történik ilyenkor egészen tavaszig a szőlőterületeken és magában a növényben.

Az igazi tartós és hideg télnek alapvetően fontos szerepe lenne a növény életében, mivel ez idézi elő, hogy mélynyugalomba tudjon kerülni. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet csökkenésével a növényben található energiát szolgáltató cukrok keményítővé alakulnak és lehúzódnak a gyökérbe. Ha viszont a hőmérséklet nagy kilengésekkel sokat változik, ez a cukor-keményítő átalakulás is sokszor játszódik le oda-vissza. Ez számunkra nem ideális, mivel ez is energiát igényel és így a tavaszi kihajtáshoz kevesebb energiája marad a szőlőnek. Mindezek mellett a tartós hidegnek növényvédelmi szempontból is hasznos hatása lenne, mert nagy mértékben gyérítené a kórokozók és kártevők számát.

A tél beálltával természetesen a munka nem áll meg a szőlőben sem. Mint ahogy a pincénél dolgozók is egész évben velünk vannak, úgy a szőlőben dolgozó traktorosok és gyalogmunkások is. Szerencsére a kialakult helyzet ellenére 2020-ban is sikerült minden dolgozónkat megtartani, sőt kicsit fejlődni is, és további traktorosokkal bővíteni a létszámot. De visszatérve a szőlőre, mivel a gyalogmunkások is egész évben velünk vannak így télen az Ő fő feladatuk a metszés. Persze ha nagy hideg van vigyázni kell, hogy lehetőleg csak kesztyűben érjünk a vesszőkhöz, mert az érintések helyén fagyási sérülést szenvednek a szállítószövetek. Ezek mellett támberendezést és kerítéseket javítanak.

Traktorosaink ilyenkor az esetleges esős őszi időjárás miatt elmaradt talajmunkákat (tárcsázás, mélylazítás), előmetszést, illetve a már lemetszett területek venyigezúzását csinálják. Mivel ezen műveleteket csak fagyos talajon lehet elvégezni a fennmaradó időben a gépek és munkaeszközök karbantartását végzik és besegítenek a pincei munkálatoknál.

A tavasz közeledtével ahogy melegszik az idő a szőlő is életre kel, elkezdődik a vegetációs időszak. Ehhez az kell, hogy a talaj hőmérséklete elérje a 10°C-ot, ugyanis ez az a hőmérséklet, aminél megkezdődik a nedvkeringés a növényben. A nagy gyökérnyomás miatt a tavasszal metszett szőlőnél úgynevezett könnyezést tapasztalunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy amikor elvágunk egy vesszőt a vágási felületen keresztül víz kinézetű folyadék fog csepegni a szőlőből.

A nedvkeringés megindulásával egy nagyon jelentős feladathoz érünk, ugyanis ilyenkor kezdjük el a szálvesszőket vízszintes helyzetbe lekötözni mert ha ez előtt csinálnánk eltörnének a vesszők.

A gépi munkálatok általában venyigezúzással, talajmunkával, tápanyagvisszapótlással, és még mielőtt a szőlő kihajtana gyomszabályozással kezdődnek.

 

0