Mi is az a Bikavér?

Mi is az a Bikavér?

Az Egri Bikavér készítése hozzávetőlegesen 130-150 éves múltra tekint vissza. Pincészetünk a kezdetektől fogva foglalkozik Bikavér készítésével. Legelső Bikavért 1989-ben készítettük. A Bikavér elnevezése az 1552-es Egri török ostromhoz kötődik. Úgy tartja a mondás hogy Dobó István kapitány a várfalon harcolóknak vörös bort hozott melyet az asszonyok hordtak fel a vár falán. A török seregben hamar  elterjedt a hír hogy a katonák a bikának a vérét isszák  és ebből nyerik az erejüket emiatt a törökök befejezték az ostromot.

Bikavér Classicus 2015

Rubin színű, egyben gyümölcsös és enyhén fűszeres illat, ami piros ribizlire emlékeztet, együtt a fahordós érlelés ászkolási illatával. Gazdag, komplex, fűszeres ízű, lesimult tanninal. 18 hónapos fahordós érlelés után minimum fél éves palackos érlelés. Összetételét tekintve : Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot noir.

Bikavér Superior 2013

Nagyon jó évjárat volt a 2013-as, szép savakkal, magas cukorfokkal, hibátlanul beérett szőlőfajtákkal. Csak a legkiemelkedőbb évjáratokban készül a Bikavér felső kategóriájába tartozó superior. Fele-fele arányban szerepelnek benne Kárpát-medencei és világfajták.18 hónapos hagyományos fahordós érlelést hosszú palackos érlelés követ.Összetételét tekintve : Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Syrah.

Bikavér Grand Superior 2015

A Nagy-Eged hegy déli lejtőjének a Borvidék többi részétől eltérő talaja és a még jelentősebb hozamkorlátozás a bornak különleges egyediséget, koncentráltságot ad. Nagy mértékű terméskorlátozás. A Nagy-Eged-dűlőn a grand superior elkészítéséhez tervezett fajtaösszetétel céltudatosan, egy időben lett eltelepítve 2008-ban. Az 5 szőlőfajtát egybe szüreteljük, egybe erjesztük és érleljük 18 hónapig. Összetételét tekintve : Kékfrankos, Cabernet Franc, Kadarka, Merlot és Syrah.

 

Bikavér készítésének kategóriától függően megvannak a szabályai :