Egyik szemünk sír, a másik nevet.

Egyik szemünk sír, a másik nevet.

A 2019-es évjáratban sok kihívással kellett szembenéznünk szőlőtermesztési szempontból. A vegetációs periódus első pár hónapjában nagyon nagy mennyiségű csapadék hullott, viszonylag rövid idő leforgása alatt. Egy átlagos évben kb. 500-600 mm csapadék esik 12 hónap alatt, nagyjából arányos elosztásban. Idén ennek a mennyiségnek közel a fele, 240 mm esett mindösszesen 2 hónap alatt, május és június hónapokban. Növényvédelmi szempontból ez nehézségeket okozott, hiszen a két hónapig elhúzódó folyamatos esőzések miatt lehetetlen volt a sárban dolgozni. Emellett június közepén egy jégeső is kárt tett két ültetvényünk nagy részében.

A szüreti időszakra már jóra fordultak a dolgok, ám egy normál év terméséhez képest alacsonyabb termésmennyiségek voltak (országos, sőt még európai viszonylatban is). Az egészséges területekről nagyon jó minőségű szőlőt szüreteltünk, a jégvert területekről pedig nagyon szép volt az a kevés szőlő, amit az ültetvény kinevelt. Minőség szempontjából mindenképpen egy átlagosnál jobb évjáratról beszélhetünk. A fehér és rozéborokra kifejezetten kedvező volt az évjárat, finom, élénk, gyümölcsös, nagyon jó savszerkezetű borok készültek. Szakmai érdekesség, amivel eddig még nem találkoztunk, hogy a viszonylag magas savtartalomhoz viszonylag magas pH értékek társultak. A vörösborok még fiatalok annak megítéléséhez, hogy milyenek lesznek, de az alapparaméterek tekintetében szépek, zamatgazdagok, ígéretesek.

A szüretet idén augusztus 26-án kezdtük Cabernet dorsa fajtával, amiből rozét készítettünk. Ez az új évjárat már elérhető webáruházunkban.