Ha valaha elakadtál egy borospincében hallott „testes, hordózott tétel, hosszú lecsengéssel” mondat hallatán, megnyugtatunk: nem vagy egyedül! A különböző, borászati szakkifejezések megnehezíthetik az ember dolgát, de ne aggódj: cikkünkben segítünk eligazodni ebben a sajátságos, nyelvi környezetben!
Bevezetés a terroir fogalmába
Bár túlzás lenne azt állítani, hogy a borászati szakszavakat Ádám, Évától érdemes elkezdeni, tény, hogy egy csepp nedű sem állna rendelkezésünkre a terroir nélkül. A terroir francia kifejezés a földet, a szőlő termőhelyének egyedi adottságait (talajt, klímát, domborzatot) jelöli. Ez a tulajdonság (mondhatni szuperképesség) határozza meg, milyen bor születik ugyanabból a fajtából különböző földterületeken.
Mi az a hordós érlelés?
A leszüretelt szőlőből különböző érlelési folyamatokon keresztül válik fogyasztásra alkalmas ital. A hordós érlelés lényege, hogy a bort tölgyfahordóban érlelik, ezáltal az íze sokkal „kerekebbé” válik, és olyan aromák jelennek meg benne, mint a vanília, a pörkölt mogyoró, vagy épp a füst. (Borkóstolókon biztosan hallottad már a „barrique” kifejezést, ez például 225 literes francia tölgyfahordót jelent!) Érdekesség, hogy a Cabernet Sauvignon szőlőfajtának például kifejezetten „jól áll” a tölgyfahordós érlelés, ezáltal válik igazán testes borrá. (A testes bor lényege, hogy rendkívül telt ízekkel rendelkezik: vastag, súlyos folyadék, amelynek szinte rágni lehet az ízeit!)
Derítetlen, szűretlen borok – természetesen karakteresek
Előfordulhat, hogy egy bor derítés vagy szűrés nélkül kerül palackba – ettől kissé zavaros lehet, viszont ízvilágban gazdagabb, karakteresebb marad.
Reduktív eljárás – Miért lesz ropogós a Sauvignon Blanc?
A reduktív eljárás szintúgy gyakran előforduló borászati szakkifejezés. Ennek lényege, hogy minimálisra csökkentik az oxigén jelenlétét a borkészítés során, ez pedig friss, gyümölcsös borokat eredményez! A Sauvignon Blanc az egyik legjobb példa a reduktív technológiával készült borra: ezt a szőlőfajtát nem szokás hordózni, épp a tiszta, ropogós stílusa miatt!
Fajtabor, házasítás vagy cuvée?
Borkóstolás, borfogyasztás során fontos kérdés lehet, hogy fajtaborral vagy házasítással van-e dolgunk. Míg a fajtabor kifejezés az egyetlen szőlőfajtából készült bort (például Kékfrankos) jelöli, a házasítás több szőlőfajta házaságából születi meg (így például a méltán neves Bikavér). Különösen az északi borvidékeken gyakran hallani a cuvée kifejezést is: ez több, különböző szőlőfajta vagy évjárat házasításából született bort takar. (Ezzel egyébként az a borászok célja, hogy a legjobb tulajdonságokat emeljék ki a borokból.)
Zárszó – Minél több szót ismersz, annál gazdagabb lesz az élményed
Bár a bor világa elsőre bonyolultnak tűnhet, minél több kifejezést ismersz meg, annál élvezetesebb lesz számodra a felfedezés! Gondolj csak bele: legközelebb, amikor egy pohár bort tartasz a kezedben, már nemcsak az ízét, hanem a bor mögött rejlő történetet is legalább ennyire értékelni fogod!
Érdekelne az első rész? Kattints ide és kerülj képbe te is a borászati szakkifejezésekkel 5 perc alatt!