Borászatunk egyedisége az eltökéltségben, a kitartó céltudatos munkában és a több generáció együttes sikerében rejlik. A családi vállalkozásunk 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel az Egri Borvidéken. A kezdetek óta bővülő alapterület mára már eléri a 100 hektárt. 2013-óta lehetőségünk van a borkészítés mellett a tradícionális pezsgőkészítésre is.
A generációkat átölelő tudásnak és tradíciónak köszönhetően a hagyományos megoldások mellett a modern technológiára is nagy hangsúlyt fektetünk. Borászatunkban kiemelt szerepet kap az innováció, de a „régi jó dolgok” is megmaradnak. Fontos számunkra az a minőség, mely kezdetek óta meghatározza munkánkat, így a piaci igényekhez való igazodásnál mindenekelőtt ennek megtartására törekszünk.
A borászatunk központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy újabb 2200 m2-es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettünk ki. A kiegyenlített klímájú pince a legideálisabb körülményeket biztosítja a borok érleléséhez.
A kiemelkedő színvonalhoz vezető út már a szőlőterületeken elkezdődik. Gondos odafigyeléssel és szakértelemmel választjuk ki a terület fekvéséhez és a föld minőségéhez leginkább illeszkedő szőlőfajtákat, majd beérés után ugyanilyen odaadással szüreteljük is azokat. A pincészet területére érve pedig minden eszköz a rendelkezésre áll ahhoz, hogy a leszüretelt szőlőszemekből a boraink és pezsgőink a már megszokott minőségben születhessenek meg.
A technológiát illetően a hagyományos módszerek mellett törekszünk arra, hogy minden évben a legkorszerűbb eszközökkel tudjuk emelni a boraink és ezáltal a pincészetünk színvonalát. A fehérborok nagyobb része reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készül, de fehér barrique
különlegesség is található a választékunkban (pl.: Chardonnay battonage, Egri Csillag Grand Superior). A vörösborok 2-4 hetes héjon erjesztéssel készülnek, melyeket 1,5-2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelünk (pl.: Bikavér Classicus, Bikavér Superior, Bikavér Grand Superior) és legalább féléves palackos pihentetés után kerülnek forgalomba. A vörösborok egy része barrique hordóban fejlődik (pl. Vili papa cuvée, Evoé cuvée, Tekenőháti Merlot, Válogatások…), de fiatal, reduktív, gyümölcsös karakterű vörösbor is van a tételek között (Siheder).
Az idő minket igazol, hiszen a pincészet alapítása óta számos hazai és nemzetközi elismerést sikerült elnyernünk:
- 1995: Thummerer Vilmos az “ÉV BORTERMELŐJE”
- 1994 és 1996: „A LEGEREDMÉNYESEBB CSALÁDI PINCÉSZET”
- 2011: “AZ ÉV PINCÉSZETE 2011”
- 2013 és 2017: “MAGYARORSZÁG LEGEREDMÉNYESEBB PINCÉSZETE”
- 2018 a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetés
Pincészetünk alapítói és egyben a vállalkozás vezetői Thummerer Vilmos és felesége Katalin. A pincészet vezetőségének egészét a család tagjai teszik ki, a 3 gyermek, unokák, és meny egyaránt.
A változatos lehetőségeknek köszönhetően mindenki megtalálta azt a területet, melyben leginkább kiteljesedhet és melyet önmagáénak tudhat. Úgy tartjuk, hogy állandó 30 alkalmazottunk és Lamport József főborászunk 2004 óta töretlenül tartó színvonalas szakértelme nélkül ez az összhang nem lehetne teljes.