Az új Egri Borvidéki palack.

Az új Egri Borvidéki palack.

Ki ne hallott volna az 1552-es ostromról, amikor Dobó vitézei bátran védték az egri vár falát a túlerőben lévő török sereggel szemben.. A mai napig büszkén emlékezünk vissza várvédőink bátor hőstetteire, amikor életüket áldozták Egerért, a várért. Ezen esemény a mai napig meghatározó kulturális jelentőséggel bír a régióban, többek között a bikavér szálait a történetekhez fűztük már.

Az új Egri Borvidéki Palackkal erre az eseményre is visszaemlékezünk, tisztelgünk előtte – az üveg nyaka alatt az „Eger” felirat mellett az „1552”-es évszám is helyet kapott. Az Egri Borműhely tagjai közös  munkával terveztették meg ezen palackot, mely 2019 tavaszán került az egri pincészetekhez. A palack formáját egy 1930 környékén használt boros palack ihlette, mely mára már majdnem feledésbe merült. Az egyedi palackokba kizárólag a borvidéken készült tételeket tölthetnek, melyeket a helyi borbírálók vakkóstolással minősítenek. A palackokba fehérek , vörösek , fajták és házasítások is kerülhetnek – az egyetlen  és legfőbb kritérium, hogy megfeleljenek a superior és grand superior kategóriák szigorú előírásainak. Ezáltal classicus minősítésű borok nem kerülhetnek bele a palackba. Ez a fogyasztók számára garanciát jelent a magas minőségre.

Pincészetünk is az Egri Borműhely tagja; élve a lehetőséggel mi is igénybe vettük a különleges palack nyújtotta lehetőségeket és újítást . A címke tervezésénél fő szempontunk az volt, hogy a palack robusztus formáját némi kontraszttal egyensúlyba hozzuk, megőrizve korábbi címkéink elegáns  és letisztult hangulatát. Az Egri Borvidéki Palackokba 2016-os Bikavér Superior-t töltöttünk, mely hasonlóan az előző évjárathoz Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot és Syrah házasításából készült. A 18 hónapos hordós érlelés és teljes almasavbontás után 6 hónapon át a palackokban is érleltük a Bikavér Superiort – Az idei év  elejétől  került kereskedelmi forgalomba , így az új évet egy újdonsággal , különlegességgel tudtuk kezdeni. Pincészetünknek nagyon fontos, hogy minden évben magas minőségű borokat alkosson egy kis újdonsággal karöltve.    Intenzív illatokkal, diszkrét tanninokkal, kedves hordós jegyekkel találkozunk a bor kóstolása során, melyet bátran ajánlunk főételek, és tartalmas esti beszélgetés kísérőjeként is.