Jártál már úgy, hogy egy összejövetelen, esetleg egy fesztiválon „boros arcok” közé keveredtél, és annyira megrettentél a helyzettől, hogy a végére a fehérbor és a vörösbort is alig tudtad megkülönböztetni? A borkóstolás alapjai valójában sokkal egyszerűbbek, mint ahogy azt gondolnád: még sommelier-nek sem kell lenned ahhoz, hogy kiismerd magadat a borok világában

Mi rejlik a pohárban? 

A borkóstolók célja, hogy megismerjük a bor (borsor esetén borok) ízét és karakterét. Ehhez nem feltétlenül szükséges tisztában lenni a borfajták alap jellemzőivel: bőven elegendő, ha az érzékszerveidet hívod segítségül! Komplett borsor esetén vannak bizonyos alapszabályok, amelyeket érdemes szem előtt tartani: a fiatalabbtól az öregebb, könnyedebb fajtáktól a testesebb, és a száraztól az édesebb jellegű nedűk felé „illik” haladni. (Ez persze korántsem „must have” követelmény, sokkal inkább sorvezető.)  

A borkóstoló etikett egyik alapszabálya, hogy mindig csak egy-egy ujjnyit önts a pohárba (különösképp, ha egy komplett borsorról van szó). Így elkerületed, hogy idejekorán megártsanak az ízletes nedűk, a „sokszor keveset” elve miatt pedig képes leszel végigkóstolni az ízletes borsort! 

Borozási alapok

1. Kezdd a kóstolást a bor színének megvizsgálásával!

Érdemes ezt fehér háttér előtt megtenni, hogy lásd a mélységét és a tisztaságát. Egy chardonnay színe például jellemzően halvány- vagy aranysárga, de még zöldes árnyalatokat is felfedezhetsz benne. A világosabb színű borok jellemzően friss, fiatal, élénk karakterre utalnak, míg a mélyebb, aranyosabb tónusok érett jelleget sejtetnek. (A bor színváltozatai utalnak arra, milyen módon, mennyi ideig érlelték a folyadékot.) Vörösbor, így például a karakteres Egri Bikavér esetén tipikusan mély, rubinvörös, vagy bordó árnyalatot észlelhetsz a pohárban: ez a tanninok gazdag jelenlétére és az érlelési folyamatok során szerzett komplexitásra utal.

2. Bízz a szimatodban!

Hasonlóan fontos „kitétel” a bor illata is. Érdemes először finoman beszippantani az aromát, majd hunyd le a szemed, és próbáld meg egymásól elkülöníteni a különböző illatokat! Maradva az előbbi példáknál: a friss verziók gyakran citrusos jegyekkel rendelkeznek (például lime vagy zöld alma), míg a hordós érlelésű chardonnay-kban intenzívebb illatok, így például vaj, pörkölt mandula vagy tölgyfa is felfedezhetők. Az Egri Bikavér kapcsán jellemzően bogyós gyümölcsök érzékelhetők az aromák között: megjelenhet a cseresznye, a szeder, de különböző fűszerek, így például a vanília, dohány vagy bőr is. (Ezek már a tölgyfahordós érlelésnek köszönhetők.) 

3. Add át magad az ízeknek!

Az ízérzékelés valószínűleg a legszemélyesebb élmény a borkóstolás során, köszönhetően annak, hogy mindannyian különböző mennyiségű ízlelőbimbóval rendelkezünk. A borban található savak, édes- és keserű jegyek, valamint vörösborban fellelhető tanninok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minden bor egyedülálló ízélményt nyújtson! Kortyolj először kis kortyot, majd forgasd meg a szádban, végül nyeld le. Nyelés után fújd ki a levegőt, majd ezt követően próbáld meg beazonosítani az illatában már érzékelt aromákat, így például (chardonnay esetén) a lime-ot, zöld almát, vagy az Egri Bikavér kapcsán emlegetett bogyós gyümölcsöket. 

A borkóstolás valójában egy szórakoztató, tanulságos élmény, amely a megszokottól eltérő módon mutatja be a borok világát. Ne izgulj, ha nem vagy profi: csak hagyatkozz a szemedre, az orrodra és az ízlelőbimbóidra. Ők minden kérdésedre tudni fogják a választ!  

Merülj el a Thummerer Pincészet kínálatában!